lauantai 20. joulukuuta 2014

Porojen neniä, saaristolaisleipää ja ommeltuja kuusia. ♥

Nyt on kaikki pienet muistamiset valmiina odottamassa saajaansa. Meillä tehtiin tänäkin vuonna suurin osa itse, pienellä budjetilla. Ompelukone on surrannut ja jauhot pöllynnyt. 

Bongasin Pinterestistä suloisen idean porojen nenistä ja tehtiin pojan parhaille ystäville pussit ja samaan henkeen myös askarreltiin kortit. 


Myös idea näihin kuusiin on Pinterestin koukuttavasta maailmasta. Eikä tarvittu kuin pieni pala sopivaa kangasta, vähän vanua täytteeksi ja sormen paksuista oksaa.


Ompelin myös kangastilkuista ja vanhasta kauluspaidasta muutaman JUL sanan. Ensimmäiset olivat vähän liian pienet, mutta nyt minulla on tulevaisuutta varten kaavat tallessa. Jos vaikka ensi vuonnakin iskee ompelu-into...




Syksyn aikana tein useammankin kerran saaristolaisleipää, mutta aina se ei onnistunut kovin hyvin. Viimein löysin reseptin, jolla olen onnistunut joka kerta! Kaikki aineet ohjeessa mainitussa järjestyksessä yleiskoneeseen ja sitten vaan kohoamaan. Nam! Reseptin olen poiminut täältä (klik)

 Saaristolaisleipä (3 kpl)

8 dl omenatuoremehua
50 g tuorehiivaa
2 rkl suolaa
2 dl tummaa siirappia
4 dl (250g) kaljamallasta
4 dl ruisjauhoja
2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
9 dl vehnäjauhoja

Vuokien voiteluun:
esim. auringonkukkaöljyä

Sivelyyn:
2 rkl siirappia
2 rkl vettä

1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon. Lisää suola, siirappi, maltaat, ruisjauhot sekä auringonkukansiemenet ja sekoita tasaiseksi.

2. Lisää vehnäjauhot pikkuhiljaa ja sekoita kimmoisaksi. Ripottele taikinan päälle hieman jauhoja ja laita kohoamaan vedottomaan paikkaan liinan alle noin tunniksi.

3. Nujerra kohonnut taikina ja jaa kolmeen öljyllä voideltuun vuokaan. 
Anna leipien kohota liinan alla noin tunti. 

4. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leivät uunissa kypsiksi. Voitele leivät noin puolessa välissä paistamista. Kiertoilmassa kypsyminen kesti vain puolituntia, ilman kiertoilmaa kestää tod. näk. n. 45 minuuttia. Voit kokeilla kypsyyttä kakkutikulla. Varo paistamasta liian kauan, ettei tule kuivia leipiä.



Pojalla on huomenna joulujuhla ja sitten alkaa meidän perheen joululoma. Meillä ei stressata joulupuuhista vaikka monenlaista puuhastellaankin. Jouluna leivotaan, askarrellaan ja laitetaan kotia siksi, koska halutaan, ei siksi, että se olisi velvollisuus. 





2 kommenttia:

  1. Minä ainakin arvostan eniten itse tehtyjä lahjoja. Kaikki herkut ovat ihania tuomisia ja tykkään myös itse viedä kakkuja tai lämmintä leipää. Jos osaisin, veisin käsitöitäkin. Toistaiseksi olen keskittynyt kukka-asetelmiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehdyt lahjat ovat kyllä parhaita. :) Hei, hyvä idea tuo kukka-asetelma. Pitääkin ensi vuonna muistaa ja käydä ennen syksyllä keräämässä käpyjä ym. varastoon ja tehdä niistä jotain kivaa. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!